dSpam - a tanulós spamszűrő

Röviden
A Metacortexre új spamszűrő került, a dSpam. Ezt a szűrőt aktívan kell tanítani: vagy úgy, hogy a spam-eket továbbküldjük neki mellékletként (Forward As Attachment) a spam-felhasználónév@metacortex.hu címre vagy a https://secure.metacortex.hu/dspam/ címen egz listából kiválasztjuk, melyik levelek szemetek.

Működés
A a dspam az elején elég buta, az alapbeállításokkal csak viszonylag kevés spamet ismer fel, viszont a program nagyon jól tanítható, és valószínűségi alapon egyre pontosabb lesz. A dokumentáció szerint 99,99%-os pontosság érhető el vele, ez az eddigi tapasztalatok alapján elég reálisnak tűnik.

A program megnéz minden levelet és eldönti, hogy a levél szemét (SPAM), nem szemét (Innocent vagy ham) esetleg, hogy megbízik a feladóban és emiatt nem is foglalkozik vele (whitelist). A gyakori üzletfelek idővel átkerülnek a harmadik kategóriába, a többi pedig eldől. Azokat, amelyekről azt gondolja, hogy szemét, ellátja a levél tárgyában a [SPAM] jelöléssel és ugyanúgy kikézbesíti mint a többi levelet.

Tanítás - szemét
A szűrő kezdetben nem rendelkezik információval arról, hogy mi szemét és mi nem. Mivel különbözőek a levelezési szokásaink, és különböző leveleket minősíthetünk szemétnek, ezért a tanítást mindenkinek magának kell elvégeznie. Amikor egy levelet kapunk, amelyet szemétnek ítélünk, de a rendszer nem jelölte annak, azt meg kell tanítani a dSpam-mel, mert ez alapján fogja a további levelekről eldönteni, hogy valódi levélről vagy szemétről van-e szó. A szűrő tanításának egyszerűbb módszere az, ha a levelezőprogramból mellékletként továbbküldjük a levelet a spam-felhasználónév@metacortex.hu címre. Ez Thunderbird esetén a Message -> Forward As -> Attachment menüpontok alatt érhető el és gipsz@metacortex.hu című felhasználó esetén nagy valószínűséggel a spam-gipsz@metacortex.hu címet jelenti.

Tanítás - tévesen szemétnek jelölt levelek
Sajnos előfordulhat - a tanítási folyamat eleje felé - hogy a dSpam egy levelet tévesen szemétnek minősít. Ebben az esetben feltétlenül jelezzük ezt a rendszernek, hogy legközelebb ilyen ne fordulhasson elő. A tévesen spamnek jelölt levelek tanítása a szűrőprogram webes felületén érhető el. A webes felület használható szemét és nem szemét tanítására is. Ehhez be kell lépnünk a https://secure.metacortex.hu/dspam/ oldalra a felhasználói nevünkkel és jelszavunkkal. Azzal, hogy a bizonyítvány nem érvényes, ne foglalkozzunk. Itt a History oldalon tudjuk a leveleket megjelölni az "As Spam" (szemét) vagy az "As Innocent" ("ártatlan", nem szemét) szövegekre kattintva, eseleg többet kijelölve a "Retrain Checked" gombbal.

Beállítások
Viszonylag sok mindent be lehet állítani, ha kedvünk tartja. A Performance oldalon a számlálót nullázhatjuk, ha néha akarjuk mérni a szűrő hatékonyságát. A Preferences oldalon beállíthatuk, hogy a dspam által létrehozott aláírás a levél fejlécében vagy törzsében legyen (forward vagy bounce); ha az utóbbit választjuk, elég simán forwardolnunk a levelet, nem kell mellékletként továbbküldeni és egyszerűbb. Be lehet állítani, hogy a [SPAM] taget írja-e be a levél tárgyába vagy csak a fejlécben jelölje meg. Az Analysis menüben nézegethejük a spam-nem spam arányt 24 órás és 14 napos bontásban, de csak ha nagyon ráérünk.